Az AICA az IT-Shape-ben

Az AICA – Associazione italiana per l’Informatica e il Calcolo Automatico – egy olasz egyesület, a CEPIS Council of European Professional Informatics Societies tagja. AZ AICA támogatja az IT szakmaiságot az éves kongresszusával, a „Mondo digitale” folyóirattal, kutatásaival, projektjeivel és tanfolyamaival. Részt vesz a CEN IS Skills Workshopon, amely kidolgozta az e-Kompetencia Keretrendszert (e-Competence Framework). Az AICA Olaszországban a következő kompetencia keretrendszerekért és tanúsítási rendszerekért felelős: e-Citizens, ECDL, EUCIP.

Az AICA együttműködik  az iskolákkal:

  • a felhasználói szintű digitális képességek,
  • az informatikai szakmai kompetenciák,
  • a számítástechnika mint transzverzális kompetencia

fejlesztése, és a tanulás hatékonyságának növelése érdekében, és hogy elősegítse az infokommunikációs eszközök alkalmazását a különböző tudományágakban.
2010 óta az AICA támogatja a Gazdasági Technikai Intézetek (Economical Technical Institutes) projektet, amelynek célja specializáció az üzleti információs rendszerek (Business Information Systems) területén. A projekt célja, hogy a  számítástechnika, üzleti igazgatás, angol nyelv, jog és matematika tárgyakat oktató tanárok a EUCIP Core tematikát keretrendszerként alkalmazzák annak érdekében,  hogy a tanulók le tudják tenni a Tervezés (Plan), Kiépítés (Build) és Üzemeltetés (Operate) modul vizsgákat, és megszerezzék a EUCIP Core képesítést. A projekt 3 iskola (440 fő) bevonásával indult, köztük az IS Fermi Pontedera szakközépiskolával, amely egyben az IT-Shape projekt partnere is. 2012-re 89-re nőtt a résztvevő iskolák száma, napjainkra pedig 150, azaz a szakközépiskolák negyede csatlakozott a programhoz.
Az IT-Shape innovációtranszfer projektben az AICA és az IC Skill (IE) együtt a „donor” intézmények. Az AICA a szaktudását adja a projekthez, illetve az ehhez kapcsolódó követelményrendszert és a tapasztalatát az üzleti világból együttműködve az iskolákkal.

Milánó, 2014. március

További részletek Pierfranco Ravotto, Olasz Informatikai és Számítástudományi Társaság: AICA (IT) által készített hírlevélben olvashatóak.

Hírlevél megtekintése