Vizsga

Az EUCIP Core az informatikai tevékenységet igénylő munkaterületek stabil, közös alapja, a vállalkozások IT igényeire összpontosítva. A tanúsítvány megszerzéséhez három modulvizsgát kell sikeresen letenni, választhatóan magyar vagy angol nyelven. Májusban és júniusban és szeptembarben lezajlottak az első nemzetközi informatikai szakmai bizonyítványt adó vizsgák, amelyre az IT-Shape projekt keretén belül ingyenesen lehetett jelentkezni. 

EUCIP Core Nemzetközi Informatikai Szakmai Alapvizsga

CEPIS logó

Az EUCIP Core szakvizsga három tudásterülete

A. Tervezés tudásterület (Plan Area)Tervezés
A  vállalkozás informatikai rendszerének kialakításában az informatikus szakembernek együtt kell működnie a cégvezetőkkel, gazdasági szakemberekkel. Ahhoz, hogy a tervezés és igényfelmérés során egy nyelven beszéljenek, az informatikusnak tisztában kell lennie vállalkozások működtetésének alapjaival, ismernie kell a vállalkozások munkafolyamatait, át kell látnia a menedzsment feladatait, hiszen az informatikai fejlesztések egyik fő célja a menedzsment támogatása. A központi kérdés az, hogy mi az informatikai rendszer szerepe a vállalkozásokban, lehet-e egy mai vállalkozás sikeres korszerű IT infrastruktúra nélkül? A kérdések megválaszolásához nem elég az informatikához érteni; tisztában kell lenni a vállalkozás üzletmenetének alapfogalmaival, mit takar a szervezeti felépítés, milyen feladatai vannak a menedzsmentnek, mit tartalmaz egy üzleti terv, milyennek kell lenni egy szerződésnek, stb.  Aki sikeres modulvizsgát szeretne tenni, fel kell készülnie arra, hogy az informatika csak eszköz, a cél olyan informatikai infrastruktúra kiépítése amely bizonyíthatóan üzleti hasznot hoz válllalkozásnak. További részletek a videóban, kattints a képre!

B. Fejlesztés tudásterület (Build Area)Fejlesztés
A rendszerfejlesztés modul fókuszában is a vállalkozások állnak. A fejlesztési munka szakmai alapjain (rendszertervezési életciklus, trendek, követelményspecifikáció, adatbázis-tervezés, stb.) ez a tudásterület is elsősorban azzal foglalkozik, hogy milyen problémák merülhetnek fel a vállalkozásban a kivitelezés során,  és milyen szempontokat kell figyelembe venni, amikor el kell dönteni, hogy a cég számára melyik az előnyösebb, az egyedi szoftverfejlesztés vagy az,  hogy a cég választ a piacon kapható kész szoftverek közül. A modul tartalmazza a szoftverfejlesztés alapfogalmait, a vizsgázónak tudnia kell, hogy milyen programozási módszertanok léteznek, mi a különbség közöttük. További részletek a videóban, kattints a képre!

A tudásterület fontos része a karbantartás, ugyanis annak később felmerülő költségvonzatairól,  már a fejlesztések megkezdésekor  célszerű elgondolkodni.

C. Üzemeltetés tudásterület (Operate Area)Üzemeltetés
A biztonságos működés, a folyamatos és megbízható üzemeltetés a vállalkozások informatikai rendszerének kulcskérdése, beleértve az adatvédelem (kriptográfia) területét, a hálózatok menedzselését és karbantartását. Az Üzemeltetés tudásterület középpontjában éppúgy a vállalkozás érdekei állnak, mint a Tervezés és Fejlesztés esetében. Amellett, hogy a modul átfogja az információs rendszerek üzemeltetéséhez és karbantartásához szükséges alapismereteket (mint a számítógépes architektúrák, operációs rendszerek, hálózati szolgáltatások és protokollok, vezeték nélküli hálózatok, VOIP szolgáltatások, stb.), a cél itt is az, hogy az IT maximálisan támogassa az a vállalkozás ügyfélközpontú működését. További részletek a videóban, kattints a képre!

 

Szerzői jogok © 2011 ECDL Foundation

Minden jog fenntartva. Jelen dokumentumot illetve annak részét semmilyen formában nem lehet másolni, terjeszteni az ECDL Foundation engedélye nélkül. Sokszorosítási kéréssel az ECDL Foundation-hoz kell fordulni.

Jogi nyilatkozat

Az ECDL Foundation jelen dokumentumot a legnagyobb gondossággal állította össze, kiadóként, nem vállal garanciát a dokumentumban foglalt információk teljességéért, és nem vállal felelősséget az esetleges hibákért, hiányosságért, pontatlanságért és azokért a károkért, amelyek a dokumentumban közölt információk, utasítások vagy tanácsok követése során keletkeztek. A változtatás jogát előzetes bejelentés nélkül fenntartja.

Az EUCIP Core tematika hivatalos változata az EUCIP honlapján található: www.eucip.org.

 

   

EUCIP IT Administrator

Az IT Administrator (ITAF) önálló informatikai képesítés, amely igazolja a munkakör betöltéséhez szükséges számítógépes elméleti szaktudás és gyakorlatot, és átfogja a hardver-, szoftver- és hálózati ismeretek széles területét. A program olyan szakemberek képzését célozza, akik a kis- és középvállalkozások, oktatási intézmények napi munkájához szükséges számítógépes feladatokat el tudják látni, de lehetőséget kínál azoknak a magánszemélyeknek is, akik informatikai ismereteiket szeretnék bővíteni annak érdekében, hogy képesek legyenek a számítógépes hálózatok működésének felügyeletét ellátni.